Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentembed_google_map has a deprecated constructor in /home/waldshu1/public_html/plugins/content/embed_google_map/embed_google_map.php on line 21

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentembed_google_docs_viewer has a deprecated constructor in /home/waldshu1/public_html/plugins/content/embed_google_docs_viewer/embed_google_docs_viewer.php on line 18

A Török Sándor Waldorf Pedagógiai Alapítványt 1990. szeptember 6-án vette nyilvántartásba a Fővárosi Bíróság 502. sorszám alatt. Az 1989. március 31-én kelt alapító okirat szerint az alapítvány alapítói: a Solymári Tanács Végrehajtó Bizottsága, a Vitalis Életvédők Egyesülete és a Makona Tervező Kisszövetkezet voltak. Az első kuratórium tagjai: Bogdán Istvánné, a solymári tanács elnöknője, dr. Jakab Tibor, Makovecz Imre, dr. Székely György, dr. Szilágyi Péter, dr. Vekerdy Tamás.

 

Az alapítvány célkitűzései az alábbiak voltak:

 

  1. a magyar oktatás- és nevelésügy jobbításának elősegítése,
  2. a személyiség és a testi, lelki, szellemi képességek és készségek szabad fejlesztése,
  3. az ifjúság általános műveltségének emelése,
  4. a humanista szellemiség és igazi hazafiság kibontakoztatása,
  5. az egyetemes kultúra szellemi és erkölcsi értékrendjének elismerése,

 

s mindezek alapján annak elhatározása, hogy Magyarországon elterjedjen a Rudolf Steiner által kezdeményezett Waldorf-pedagógia, működjenek a teljes Waldorf-pedagógiai rendszert felölelő óvodák és a 12+1 osztályos iskolák, az ezekhez szükséges összes járulékos tevékenységgel, a Waldorf-pedagógus képzéssel együtt.

 

Az Alapítvány létrejöttével párhuzamosan megkezdte működését 1989. januárjában Solymáron az első magyar Waldorf-óvoda, Annette Stroteich német Waldorf-óvónő vezetésével. 1989 szeptemberében elindult az első magyar Waldorf-iskola első osztálya, Krigovszki Anna osztálytanító és Darvas János tanácsadó tanár közreműködésével. 1990 szeptemberében dr. Vekerdy Tamás irányításával elindult a nappali tanárképzés.

 

2016-ban a Magyar Waldorf Szövetség adatai szerint 53 Waldorf-óvoda, 35 Waldorf-iskola és 18 óvodai illetve iskolai kezdeményezés van Magyarországon, ez több mint hatezer gyermeket és körülbelül ezer pedagógust érint. Az eltelt évek alatt 1376 diák tett érettségi vizsgát a Waldorf-iskola befejezése után.

 

Az Alapítvány céljai közül egy nem valósult meg maradéktalanul: nem sikerült megteremteni a nappali tanárképzés biztonságosan működő rendszerét. Az Alapítvány kuratóriuma jelenleg ennek megoldását tekinti legfontosabb feladatának.

 

Solymár, 2016. július